Tips voor het bewaren van make-up

Ken jij deze handige bewaartips al?


 

Hoe fijn die favoriete lipstick, mascara of eyeliner ook is, weet dat ze niet eeuwig meegaan! Make-up producten kennen namelijk een houdbaarheidsdatum. Wanneer je je hier niet aan houdt, veranderen ze in een bron van bacteriën. Hieronder enkele weetjes en tips over het bewaren van jouw favoriete make-up producten… In het onderstaande overzicht is te zien hoe lang producten meegaan. Let op: deze houdbaarheidsperiodes gelden vanaf het moment dat je ze openmaakt, niet vanaf het moment dat je ze aanschaft.

Potloden – 1 tot 2 jaar
Het goede aan potloodjes als lip liners, eye liners, brow penscils en kohl potloden is dat je ze met regelmaat slijpt. Zorg er echter wel voor dat de slijper ook af en toe gereinigd wordt (met enkele druppeltjes alcohol). Ondanks het reinigen tussendoor is de maximale houdbaarheidsdatum dan nog 1 tot 2 jaar – ligt eraan hoe snel het potlood uitdroogt.

Lipstick & Lipgloss – tot 1 jaar
Aangezien je lipstick, lipgloss en lippenbalsems toebrengt op je mond, is het een goed idee om deze sowieso elk jaar te vervangen. Zorg er zeker voor dat je ze niet te warm bewaart en reinig ze in geen geval met alcohol!

Foundation – 1 tot 2 jaar
Zeker wanneer crèmes, concealers en foundations niet in een (pomp)flacon verpakt zijn, is het een haard van bacteriën. Deze producten zijn ervoor gemaakt om oneffenheden weg te werken en ze niet te creëren, dus pas op, een geïrriteerde huid houd je er gemakkelijk aan over.

Poeders – tot 2 jaar
Powder foundation, blush, oogschaduw, bronzers en highlighters gaan langer mee dan je zou denken. Het is raadzaam om de poederkwasten die je gebruikt eens in de twee weken of zeker toch maandelijks te reinigen.

Hoe reinig je poederkwasten? Maak ze eerst nat onder de kraan met (lauw)warm water, masseer ze in met een kwastenreiniger of gebruik een shampoo voor de gevoelige huid. Vervolgens aan de lucht laten drogen.

Mascara & Liquid Liner – 3 tot 6 maanden
Zorg er bij je mascararoller altijd voor dat je geen lucht in de roller ‘pompt’ door een snelle op en neer beweging. Dit veroorzaakt droogte en geeft bacteriën de kans om er gemakkelijk in te geraken. Vloeibare eye liners die langer gebruikt worden dan maximaal 6 maanden kunnen roodheid, jeuk en irritatie veroorzaken. Houd je dus zeker aan deze houdbaarheidsperiode!

 

Extra weetjes & tips:

Hoe meer moisture (water) er in producten zit (zoals mascara, foundation), hoe korter de levensduur zal zijn.

Extreme temperatuurverschillen (van koud naar warm en andersom) zijn niet goed voor make-up!

#sharingiscaring: niet in het geval van make-up! Net zoals je je tandenborstel niet gemakkelijk zult uitlenen aan anderen, zou je dit ook niet moeten doen met make-up.

Probeer make-up producten die verpakt zijn in potjes te vermijden. Je vingers zorgen namelijk ook voor ongewenste bacteriën. Je koopt dus best een gezichtscrème in een flacon of lipgloss of -balsem in een stick.

Handig: schrijf op het betreffende product wanneer je de verpakking geopend hebt!

DEEL DIT BERICHT