Think Pink!

Sara strijdt met haar 365 Day Challenge creatief tegen borstkanker!


 

Oktober is borstkankermaand. Wereldwijd wordt er tijdens deze maand extra aandacht gevraagd en geld ingezameld voor borstkanker, de meest voorkomende kanker onder vrouwen. In België ontwikkelt 1 op 9 vrouwen tijdens haar leven borstkanker. ¹ In Nederland is dit 1 op 7. ² Kans is dus groot dat je iemand kent met borstkanker. Of wellicht heb je zelf wel te maken (gehad) met deze nare ziekte of krijg je er nog mee te maken. Vroegtijdige opsporing is van levensbelang, net als wetenschappelijk onderzoek om nieuwe behandelmethoden te ontwikkelen.

Alhoewel er veel mensen zijn die kritiek hebben op de zogenaamde ‘awareness campagnes’ op sociale media en offline (Movember, Pink Ribbon) denk ik dat het goed kan zijn om zo nu en dan eens een ziekte of problematiek in the picture te zetten. Om geld in te zamelen voor onderzoek en om een steuntje in de rug te zijn van al die mensen die de diagnose van (borst)kanker hebben gekregen. Blijkbaar kunnen sociale media van betekenis zijn, so why not use them?

Soit, voor- of tegenstanders, ze zullen er altijd zijn. En in dit geval ben ik voorstander van dit soort acties, dus schrijf ik deze maand dan ook enkele artikels waarbij ik acties en initiatieven rond borstkanker extra aandacht geef. Zo kwam ik op Instagram Sara Snood Cutting tegen, een vrouw uit Groot-Brittannië die op 30 juli 2014 de diagnose van borstkanker kreeg. Ze onderging een operatie en diverse chemokuren en besloot een 365 Day Daily Different Headgear Challenge aan te gaan om bewustzijn te creëren rond borstkanker en om geld in te zamelen voor het Britse MacMillan Cancer Support. Op haar Facebookpagina en Instagram account deelt ze foto’s van zichzelf met op haar mooie, kale hoofd een hoofddeksel. En dat in de breedste zin van het woord: mooie hoedjes, pruiken, petjes en mutsen, maar ook reddingsvesten, bloemstukken, schoenen en andere gebruiksvoorwerpen. Op elke foto straalt Sara, maar dat wil niet zeggen dat ze stralend deze ziekte of het genezingsproces doorloopt, integendeel. Maar dit is een van de manieren voor haar om te dealen met deze vreselijke ziekte en is ze een inspiratiebron voor velen, goed toch? Met humor en creativiteit slaat ze zich door haar ziekte heen and I like everything about it!

Inmiddels zit Sara op dag 353 en heeft ze door haar challenge al meer dan 15.000 Britse pond opgehaald, how nice! Hierbij dan ook een oproepje aan jullie allemaal: steun haar door haar te gaan volgen op Instagram en doneer - net als ik - ook een bedrag aan het MacMillan Cancer Support of kies voor een organisatie dichter bij huis: 

België: 
Think Pink vzw
Pink Ribbon België
Kom op tegen Kanker (Vlaamse Liga tegen kanker)

Nederland:
Stichting Pink Ribbon
KWF Kankerbestrijding

En zoals Sara het zou zeggen, sluiten we af met een extra oproepje aan alle vrouwen, zowel jong als oud:  

...omdat vroegtijdige opsporing van levensbelang is. Lees er hier meer over.

Ken jij iemand of een organisatie die op een creatieve of innovatieve manier bewustzijn creëert rond borstkanker of geld inzamelt voor deze ziekte? Laat het ons weten door een mailtje te sturen naar hello@toldyouso.be !

To Sara: girl, you rock! We think you are a true inspiration to many women around the globe and wish you all the best! And feed us with more of those lovely, creative pictures of your great smile and stunning hats! Take care, TOLD YOU SO xoxo

 

¹ Bron: UZ Leuven

² Bron: Pink Ribbon

DEEL DIT BERICHT

MEER LIFESTYLE