So long, sugar!

Ban de bewerkte suikers uit je leven met deze 5 tips (en lees ook waarom).


 

Wist je dat niet alle suikers slecht zijn? Het is enkel de bewerkte variant van suiker waarmee je moet oppassen. Bijna iedereen weet welk groot probleem deze variant met zich meebrengt: kilo's. Bewerkte suikers zorgen er namelijk voor dat vetten makkelijker worden opgeslagen in het lichaam. Deskundigen raden daarom aan zo min mogelijk van deze slechte suikers te gebruiken. Ze bevatten veel calorieën, tasten je gebit aan en komen bovendien vaak in voedsel voor waarin ook veel vetten verwerkt zijn.  

Zijn er dan ook ‘goede’ suikers? In zekere zin wel. Suikers zorgen er namelijk voor dat het lichaam energie krijgt, iets dat je gedurende de dag niet kunt missen. Beperk je echter tot de zogenaamde natuurlijke en ongeraffineerde suikers, deze zijn niet zozeer slecht voor je. Ze zitten bijvoorbeeld in granen, fruit en zoete groentes en zijn onmisbaar in een gezond eetpatroon.

Tegenwoordig wordt suiker en fructose door fabrikanten bijna overal aan toegevoegd, hierdoor krijg je al snel te veel suikers binnen en dat heeft invloed op je gezondheid én gewicht.

Daarnaast hebben studies aangetoond dat suikers - zowel natuurlijke als bewerkte - dezelfde verslavende eigenschappen hebben als opiaten (drugs). Tijd om hier verandering in te brengen! Hieronder vind je 5 eenvoudige tips die je “goesting” naar suiker doet verminderen zonder direct je voedingspatroon drastisch om te gooien.

Proteïne ontbijt
Begin de dag goede met een hoge dosis proteïne (15 tot 20 gram), het zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel stabiel blijft gedurende de dag. De dringende behoefte om iets zoets binnen te krijgen is veel gemakkelijker onder controle te houden wanneer je vermijdt dat er pieken en dalen komen in je bloedsuikerspiegel. Eet bijvoorbeeld eieren of een smoothie met extra proteïne poeder.

Gezonde vetten als snack
Vetten geven je een verzadigd gevoel waardoor je minder snel naar suikers wilt grijpen. Echter, ook voor vetten geldt dat ze niet allemaal gezond of goed zijn. Goede vetten zitten bijvoorbeeld in cocosolie: gebruik het in je smoothie of bij het bakken van healthy muffins.

Vermijd kunstmatige zoetmakers
Studies hebben aangetoond dat aspartaam en sucralose ervoor zorgen dat je lichaam meer suikers nodig heeft. Mijd deze dus!

Slaap minimaal 8 uur per nacht
De twee hormonen ghreline en leptine hebben invloed op het hongergevoel. Ghreline stimuleert de voedselinname, terwijl leptine de voedselbehoefte remt. Wanneer je langdurig slaapgebrek hebt, maakt je lichaam minder leptine aan en juist meer ghreline waardoor het hongergevoel alsmaar toeneemt en je meer en meer snakt naar suikers. Een goede nachtrust is in dit geval dus ook van belang!

Gebruik natuurlijke zoetmakers
Gebruik kaneel, diksap, oerzoet, een vruchtenconcentraat, gedroogd fruit, ahornsiroop of honing als zoetstof.

Als echte zoetekauw ben ik zelf ook op zoek gegaan naar recepten waarin minder (slechte) suikers worden gebruikt. Deze 2 kookboeken zijn echt aanraders wanneer het gaat om te leren koken of bakken zonder het 'witte gif' (of in ieder geval minder hiervan).

Smullen zonder suikers! – Karlijn Smeets & Laura Korssen

Powerfood – Rens Kroes

DEEL DIT BERICHT

MEER LIFESTYLE