Inspirational woman: Valerie van den Berg

Maak kennis met het gezicht achter de Told You So illustraties!


 

Creatief, kunstzinnig en zeer ondernemend, zo zouden we deze Inspirational Woman het best kunnen omschrijven. Valerie tekent, ontwerpt en creëert heel wat moois. Zo tekende ze voor Told You So een banner voor de Facebookpagina, helpt ze bedrijfjes met andere grafische en illustratie opdrachten en brengt ze haar eigen online tijdschrift Elena Magazine uit om jonge kunstenaars een gezicht te geven. Welkom in de creatieve wereld van Valerie van den Berg!

Hi Valerie, kun je een korte intro geven van jezelf?
Ik ben Valerie, 23 jaar en ik woon samen met mijn vriend en ons hondje Lori, een Siberische husky in Bocholt (Limburg). Ik heb Communicatiemanagement en Grafisch Ontwerp gestudeerd en heb een onstilbare honger naar ondernemen en mooie dingen. Vanuit die drang heb ik dan ook mijn eigen online tijdschrift Elena Magazine opgericht en ben ik nu bezig om een eigen bureau in communicatie en grafisch ontwerp uit de grond te stampen.  Daarnaast organiseer ik elke zomer het mini-festival Verano Fest in Bocholt.

Kun je iets vertellen over Elena magazine?
In de periode dat ik stage liep bij een communicatiebureau kreeg ik het idee om een eigen online tijdschrift te beginnen. Ik had al een keer geëxperimenteerd met een blog, maar was niet tevreden over het platform. Daarom begon ik in het grootste geheim aan mijn eigen magazine. Niemand wist ervan totdat de eerste editie gelanceerd werd. Daarna waren de reacties lovend en kreeg ik zelfs de vraag wanneer de volgende editie uit zou komen. Dat had ik totaal niet verwacht!

Mijn opzet met Elena Magazine is om aan het publiek te laten zien dat kunst helemaal niet eng is, maar juist heel toegankelijk en laagdrempelig en dat het allerlei vormen kan aannemen. Ik vraag ook uitsluitend jonge kunstenaars om hun werk tentoon te stellen in Elena Magazine, om hen een platform te bieden en zodat mijn lezers kleine ontdekkingen kunnen doen. Verder wil ik ook aantonen dat kunst, mode, literatuur, reizen, films en zo veel meer perfect naast elkaar en in harmonie kunnen bestaan binnen hetzelfde tijdschrift. De meeste tijdschriften of blogs tonen namelijk òf mode en lifestyle òf kunst, en dat vind ik jammer. Ik wil het opentrekken en laten zien dat je niet hoeft te kiezen!

En tenslotte word ik zelf gewoon ongelofelijk blij van kunst, mode, vormgeving, literatuur en reizen en wil ik dit gewoon delen met een publiek dat daar net zo blij van wordt als ik. In een tijdschrift kan ik ook mijn passie voor grafisch ontwerp kwijt door het volledig zélf vorm te geven en zelf stukjes te schrijven!

En je werk als illustrator en grafisch vormgever? Wat doe je allemaal precies?
Sinds een paar jaar doe ik af en toe kleine opdrachtjes zoals de Facebook-banner voor Told You So. Ik heb dit altijd de ideale manier gevonden om mezelf te introduceren in het vak van grafisch ontwerper. Ondertussen ben ik bezig om mijn eigen bureau in communicatie en grafisch ontwerp op poten te zetten. Daarnaast ben ik nu ook bezig met een groot en inspirerend project dat heel erg in de lijn ligt van Elena Magazine, maar daarover te zijner tijd meer op de website!

Was je als kind altijd al graag creatief bezig?
Als kind tekende (en schreef!) ik altijd heel erg veel, maar ik wou altijd realistisch tekenen. Het feit dat dat niet lukte, frustreerde mij enorm. Om die reden heb ik mijn tekenspullen vanaf mijn 13de ergens in een hoek gesmeten en heb ik het jaren niet meer aangeraakt. Toen ik uiteindelijk op de kunstschool terechtkwam, ontdekte ik dat tekeningen helemaal niet waarheidsgetrouw hoeven te zijn, wat een hele opluchting was voor mij! Vanaf dat moment ben ik meer gaan ‘kribbelen’ en begon ik een veel lossere en intuïtieve stijl te ontwikkelen. Natuurlijk staat mijn tekenstijl nog in zijn kinderschoenen omdat ik een hele ‘tekenontwikkeling’ heb gemist in mijn tienerjaren, maar ik geniet ervan om op die losse manier met illustraties om te gaan. Mijn illustraties zijn dan ook voornamelijk zwart-wit, met losse lijnen, gekribbel en soms zelfs een beetje een duister kantje.

Hoe zou je je persoonlijke kledingstijl omschrijven?
Nog zoekende naar mijn signature stijl, maar Ik probeer wel zo veel mogelijk af te wisselen qua stijl en ik zal ook altijd mijn best doen om nooit volledig in één stijl gekleed te gaan, dat vind ik saai. Daarnaast focus ik me vooral op duurzaamheid en ecologie. Ik heb een tweetal jaar geleden alle milieuonvriendelijke en ethisch onverantwoorde kleren afgezworen. Bijgevolg heb ik al twee jaar geen nieuwe kleren gekocht. Het is soms moeilijk vol te houden want ik hou ongelofelijk veel van mode, maar ik kan het niet over mijn hart verkrijgen om kleren te kopen waarvan ik weet dat ze in een sweatshop gemaakt zijn, waar jonge meisjes uitgebuit worden voor onze consumptiedrang. Ik weet dat mijn principes fel zijn en (nog) niet voor iedereen weggelegd, maar ik zal ze ook nooit aan een ander opdringen. Al hoop ik wel dat iedereen het met me eens is en uiteindelijk toch de overstap zal maken naar duurzame kleding.

Favoriete stad om op citytrip te gaan? Wellicht heb je enkele tips?
Salamanca, hier heb ik vijf maanden gestudeerd en bijgevolg mijn hart verloren. Volledig UNESCO Werelderfgoed, dus elke vierkante meter is er de moeite. Struin rond op de Plaza Mayor, spot de astronaut op de kathedraal van Salamanca, beklim de toren van de Universidad de Salamanca om uit te kijken over de hele stad, ga tapas eten in één van de vele barretjes, ga shotjes of Aqua de Valencia drinken in de Chupiterìa Daniels, of maak tijdens de tweede week van september de Fiestas y Ferias mee, oftewel de opening van het studentenseizoen. In heel Salamanca staan dan overal openlucht barretjes en er wordt praktisch elke avond wel ergens iets georganiseerd. Over Salamanca kan ik uren doorgaan!

Als je huis in brand zou staan, welke 3 items neem je dan sowieso mee?
Zeker mijn hondje, al is dat natuurlijk niet echt een item. Mijn vriend kan hopelijk zelf naar buiten rennen, dus die hoef ik al niet mee te nemen! Waarschijnlijk mijn gsm of laptop omdat mijn hele leven daarop staat. Voor de rest kan ik niet echt iets bedenken. Ik hou heel erg veel van mooie dingen en ben wel gehecht aan mijn spullen, maar ik weet ook dat (bijna) alles vervangbaar is. Misschien dan mijn notitieboekjes meegrissen omdat ik het wel heel erg zou vinden om mijn ideeën kwijt te raken.

Op welk social media kanaal kunnen we je het vaakst vinden?
Ik ben grote fan van Instagram, omdat ik heel erg van mooie beelden hou. Verder vooral Facebook, omdat dat toch nog door heel veel mensen heel regelmatig gecheckt wordt.

Welke bloggers of kunstenaars inspireren jou?
Zoe Sees, haar cartoons zijn hilarisch!
The Nectar Collective, vol handige tips voor (online) ondernemers.
A Pair and a Spare voor DIY inspiratie.

Favoriete Instagrammers?
PaperFashion van illustrator Katie Rodgers
A Pair and a Spare van Geneva Vanderzeil
... en zo veel meer!

Favoriete museum (of expositie) waar je al eens bent geweest?
Moeilijk, maar ik was heel erg fan van de tentoonstelling van Paul Smith in het modemuseum van Hasselt afgelopen jaar, maar ook van de tentoonstelling van Carll Cneut in Gent! Beide expo’s gaven ook een kijkje in het persoonlijk leven en het denkproces, wat dan ook nog op een leuke en mooie manier gepresenteerd werd. Altijd een leuke extra!

Hoe zie je jezelf over 3 jaar?
Als ik ambitieus mag zijn: over drie jaar hoef ik geen moeite meer te doen om kunstenaars te vinden om Elena Magazine te vullen, schrijf ik (minstens) 4 edities per jaar vol en kan ik rekenen op (een paar) medewerkers die net zoals mij vast geloven in Elena Magazine en in hard werken. Verder wil ik over drie jaar ook een sterk merk hebben uitgebouwd voor mezelf, waarbij mijn werk als grafisch ontwerper overloopt in het werk voor mijn tijdschrift. Ik wil één consistentie brand line waarin al mijn projecten een plaats kunnen krijgen, zodat ik op alles wat ik doe dezelfde stempel kan drukken.

Wat is je favoriete quote?
'Voor niets gaat de zon op', maar ik bedoel het veel positiever dan dat het klinkt, namelijk dat je hard zult moeten werken als je je dromen en doelen wilt bereiken.
... en daarnaast nog 10 miljoen andere quotes waaruit ik nooit zal kunnen kiezen, netjes verzameld op mijn Pinterest bord (Met grote favorieten het volledige gedicht “Invictus” van William Ernest Henley uit de gelijknamige film en het volledige gedicht uit The Lord of the Rings waar de quote “Not all those who wander are lost” uitkomt)

Graag kiezen!
Zomer of winter? Herfst (!)
Sneakers of heels? Tegenwoordig toch wel sneakers
Gin-tonic of cava? Gin-Tonic!
Op restaurant of sushi at home?  Ik ben een groot sushi-fan, dus deze keuze zou snel gemaakt zijn!
Offline of online? Offline
Kleurrijk of zwart-wit? Zwart(-wit)
Sans serif of Serif? Beide, hangt af van mijn mood!
Tekenen of schrijven? Mag ik ook woorden tekenen?!

Volg jij Valerie // Elena Magazine al?
Twitter
Instagram
Facebook
Pinterest

Benieuwd naar Elena Magazine? De volgende editie komt nu zaterdag uit! Zie www.elenamagazine.com
 

DEEL DIT BERICHT

MEER LIFESTYLE + INTERVIEWS