Inspirational woman: Stéphanie Duval

Maak kennis met storyteller Stéphanie Duval, de succesvolle blogster achter de populaire lifestyle blog 70percentpure.


 

Voor diegenen die je nog niet kennen, kun je een korte intro geven van jezelf?
Ik heb Germaanse filologie gestudeerd aan de Universiteit Antwerpen, en daarna nog een Master Journalistiek gevolgd aan de Lessius Hogeschool. Al tijdens mijn studies ging ik aan de slag als freelance journalist, toen voornamelijk in de modesector. Ik deed stage voor ELLE België en bleef een tijdje voor hen freelancen, en schreef ook voor de Belgische en Nederlandse edities van L'Officiel. Intussen werd ik ook hoofdredacteur van modevakbladen als Label, Pure en Aphrodite.

Vandaag ligt mijn focus een stuk minder op mode - dankzij het opstarten van mijn blog 5 jaar geleden, begon ik me toe te leggen op andere interesses: design, reizen, interieur en food, bijvoorbeeld. Stilaan begon ik ook over die onderwerpen te schrijven voor Belgische en internationale magazines, zoals sinds recent ook Condé Nast Traveler. Maar tegelijkertijd groeide ook mijn professionele interesse in marketing en online media, dus ik ging ook aan de slag als consultant op gebied van branding, communicatie en marketing bij bedrijven binnen de lifestyle sector. Op die manier werk ik bijvoorbeeld samen met reisbedrijf Connections en Antwerps accessoirelabel Diamanti Per Tutti.

Sinds een dikke twee jaar woon ik in Zwitserland en werk ik ook van daaruit - met uiteraard regelmatige bezoeken aan België en de nodige dosis travel om geïnspireerd te blijven. Ik ben mijn man hier gevolgd, omdat hij werd overgeplaatst door zijn bedrijf. Het is hier een heel ander leven: veel rustiger en meer gefocust op de natuur. Tegelijkertijd zitten we ook erg centraal om Europa te ontdekken vanuit een andere invalshoek, dus we hoeven ons hier zeker niet te vervelen.

Kun je iets vertellen over je blog en waarom je deze gestart bent?
Ik startte met 70percentpure om een uitlaatklep te hebben waar ik volledig mijn eigen ding kon doen. Daarvoor had ik al verschillende andere blogs, maar die hadden meestal een thema waardoor ik me op den duur toch te beknot voelde. Ik wilde de vrijheid om alles te onderzoeken en te delen dat mij interesseerde. Over de afgelopen vijf jaar is mijn blog erg geëvolueerd: waar ik in het begin sterk op het visuele speelde, is er nu meer balans tussen tekst en beeld. Ik moest ook echt het 'journalistieke' van me afschudden en leren persoonlijker met onderwerpen en inspiratie omgaan. Vandaag is de blog echt een soort dagboek, al is het er uiteraard een dat sterk gecureerd wordt en de nadruk legt op de inspirerende dingen in mijn leven. Er is al genoeg negativiteit in de wereld - mijn blog moet een happy place zijn.

In welk jaar ben je begonnen met bloggen?
Ik kan me het exacte jaar niet meer herinneren, maar ik had ooit al fansites en -blogs op het nerdy Geocities platform. Ik moet toen 15 jaar geweest zijn, dus dat is zo'n 15 jaar geleden.

Hoe kom je op de naam van je blog?
Op een avond moest en zou ik een nieuwe blog in het leven roepen. Er ging geen lang proces aan vooraf, laat staan marktonderzoek, een conceptualisering of watdanook. Ik had geen geduld om te wachten op een geniale ingeving voor de naam, dus keek rond mij heen en zag de verpakking van een stuk chocolade dat ik toen van Londen had meegenomen. Die was 70% pure cacao, en vandaar. Op termijn ben ik echt beginnen houden van die naam, want ik heb het niet zo voor dingen die 100% perfect zijn. Alles is altijd een kruisbestuiving van verschillende invloeden, en zo heb ik het het liefst.

Hoe zou je je persoonlijke kledingstijl omschrijven?
Moeilijk om mijn kledingstijl echt onder woorden te brengen, maar ik ben er wel erg mee bezig de laatste tijd. Met mijn 30ste verjaardag in het vooruitzicht lanceerde ik een project op mijn blog waarbij ik de ultieme capsule garderobe probeer samen te stellen voor mijn leven als volwassen professional. Ik was nogal lang in een soort studentikoos uniform blijven steken, en werd door mijn job zo lang bestookt door trends, dat ik even niet meer wist hoe ik er nu zelf wilde uitzien. Door een paar stappen heel bewust te doorlopen, ben ik gaan inzien dat ik mij het best voel in een redelijk casual en basic stijl, die af en toe opgeschrikt mag worden door een kleurrijk item of fashionable twist. Een echte tomboy zou ik mezelf niet noemen, ook al hou ik van rechttoe-rechtaan; en echt 'klassiek' is mijn stijl ook weer niet, ook al hou ik van tijdloze, duurzame stukken. Het is een work in progress!

Nog eens proficiat met je zwangerschap! Ik zag op je instagram dat je al heel wat leuke babyspulletjes verzameld hebt, kan je ons vertellen welke je favoriete winkels en/of merken zijn?
Oh, die wereld van babyspullen is ontzettend leuk om te ontdekken! Ik hield het al een tijdje vanuit de verte in de gaten, maar nu ben ik er haast obsessief mee bezig. In België hou ik erg van de winkels Kids on the Docks in Antwerpen en Het Land Van Ooit in Kontich, maar ik zit eigenlijk veel vaker online te zoeken naar leuke alternatieven van de alom bekende merken. Ik hou van een gender-neutrale kinderstijl, en dan nog liefst zoveel mogelijk in zwart en wit: ik ben allergisch aan pastel decoratie en kruippakjes, en ook aan de typische felle kleuren die zoveel kinderlabels gebruiken.

Mijn favoriete ontdekkingen totnutoe verzamelde ik op een moodboard op Pinterest 'm i n i m e'. Enkele blikvangers daartussen zijn het Scandinavische Elodie Details, het Australische kledingmerk HuxBaby en de mooie lakens van het Spaanse label Mikmax. Daarnaast heb ik alvast een Bugaboo kinderwagen in huis, en verzamel ik het kindermeubilair bij Deense merken Budtz&Bendix en Leander, en bij het Amerikaanse Oeuf NYC.

Heeft je zwangerschap gevolgen voor je blog en ga je je blog nu en na je zwangerschap ook wat meer richten op het moederschap?
Uiteraard heeft mijn zwangerschap een gigantische impact op mijn leven, en daardoor ook op mijn blog. Ik wil er zeker geen mama- of kidsblog van maken, maar het spreekt voor zich dat de content zich wel aan mijn nieuwe leven zal aanpassen. Ik merk dat mijn lezers dat ook niet zo erg vinden: zolang ik trouw blijf aan mijn stijl en filosofie, kan ook content rond kinderen even inspirerend blijven. Ik bekijk het immers allemaal door mijn eigen lens: met veel oog voor design, een passie voor reizen die niet meteen zal verdwijnen en met een heel eigen stijl. Zo heb ik ook verhalen gedeeld over mijn verloving en trouwfeest, zonder dat de blog daardoor plots enkel nog maar interessant was voor trouwers...

Heb je tips voor aanstaande moeders?
Mijn belangrijkste tip rond zwangerschap is: zoek jezelf een nuchtere en rustige gynaecoloog. Laat jezelf niet opjutten door verhalen van anderen, en volg altijd je gezond verstand. Er is zoveel informatie beschikbaar dat je jezelf helemaal gek kan maken, maar je moet sommige dingen gewoon ondergaan en je er niet te druk in maken. Stress vermijden is de boodschap! En verder: jezelf eindeloos verwennen en laten verwennen. Het is een superspeciale periode in je leven die heel erg snel voorbij vliegt, dus geniet ervan. Koppel het nuttige aan het aangename: ik heb massaal veel goede bodylotions ingeslagen om mijn groeiende baby bump mee in te smeren, en mijn man geeft me elke avond een korte rugmassage die ik heel hard nodig heb, maar waar ik dan ook dubbel zo hard van geniet.

Heb je onlangs nog enkele interessante ontdekkingen gedaan op interieurgebied die je met ons wil delen?
Op vlak van interieur ben ik nogal een loyale fan van bepaalde merken. Zo ben ik al een tijdje ambassadrice van Serax en daar ben ik nog steeds heel erg blij mee. Ook wat winkels betreft, heb ik zo mijn favorieten: Master Meubel in Turnhout voor meubels en Magazyn in Antwerpen voor accessoires, bijvoorbeeld. Verder is er ook zoveel leuks online te vinden, bijvoorbeeld bij Ezisliving.com, Maisondecoshop.be, Comptoirdesobjets.com en Cosygifts.be...

Je bent een fervent reiziger dus mag ik je vragen welke je favoriete shopping city tot nu toe is?
Wat kledingshopping betreft is New York echt onverslaanbaar, maar voor interieur en design neig ik eerder naar steden als Kopenhagen en Stockholm. Ik maak er een punt van om zoveel mogelijk lokaal te shoppen en te ontdekken, en in die steden kan ik echt eindeloos blijven doorgaan. Maar ik moet toegeven dat ik, met zoveel tijd online door te brengen, steeds verwender word en gigantische keuzemogelijkheden begin te verwachten - iets dat voor retailers gewoon niet haalbaar is. Dus ik leg de focus bij retail dan eerder op de ervaring: is het iets bijzonders om in die winkel iets te kopen? Dan laat ik me veel sneller overhalen tot een aankoop. En wederom zijn de Amerikanen en de Scandinaviërs daarin wat mij betreft het sterkst, al straf je me ook niet met een shoppingtrip in Parijs, Londen of Amsterdam.

Welke landen staan er nog op je bucket list?
Ik wil graag nog meer van Canada ontdekken (we bezochten enkel nog maar Vancouver) en van de Verenigde Staten: een trip langs de East Coast en eentje naar de Zuiderse staten staan zeker nog op mijn lijstje. Maar dit jaar staat in het teken van het herontdekken van oude favorieten in Europa. Mijn man is nog niet in Stockholm of Kopenhagen geweest, dus weekendjes in die richting staan al gepland. Als onze baby (of al onze kinderen) iets groter zijn, wil ik ook Azië beginnen ontdekken. Daar moet ik echt nog alles voor de eerste keer meemaken: van Singapore tot Tokyo. En ooit wil ik een droomreis maken naar Australië: echt een paar weken de tijd nemen om daar rond te reizen.

Welke 3 bloggers inspireren jou?
Er zijn er zoveel! Ik heb bijna alle Belgische bloggers in een feed staan, en ik volg hen op de voet. Maar als ik er maar drie mag uitkiezen, ga ik voor een paar internationale blogs. Park & Cube vind ik geniaal qua kwaliteit van storytelling, zowel wat haar tone of voice betreft als visueel. Ik ben ook ontzettend grote fan van Beeldsteil: haar beelden zijn altijd heel erg inspirerend en passen perfect bij mijn stijl. Verder volg ik ook heel graag de verhalen van A Merry Mishap.

Wat is je favoriete quote?
“Keep away from people who try to belittle your ambitions. Small people always do that, but the really great make you feel that you, too, can become great.” De quote wordt toegeschreven aan Mark Twain, maar helemaal zeker van die oorsprong ben ik niet. De boodschap vind ik in ieder geval fantastisch, vanuit beide perspectieven. Te vaak kom je mensen tegen op je pad die je naar beneden proberen trekken, maar die moet je gewoon straal negeren. Ik heb zelf het geluk gehad een paar heel goede mentors te kennen terwijl ik mijn loopbaan startte, en ik kan nu nog steeds op hun goede raad rekenen - dat is onbetaalbaar. Daarom vind ik het zelf ook belangrijk om op te treden als mentor: naar stagiaires, naar lezers van mijn boek, zelfs naar lezers van mijn blog... Zonder dat als belerend of betuttelend te willen beschouwen, maar puur vanuit de insteek van elkaar op te tillen naar hogere niveaus en te helpen waar mogelijk.

Wat zijn jouw tips voor beginnende bloggers?
Gewoon doen. Ik weet dat mijn boek veel stof tot nadenken geeft en je veel huiswerk geeft als je wilt beginnen bloggen, maar uiteindelijk komt het er op neer dat je moet beginnen experimenteren en groeien. Geen enkele blog was meteen van het begin een schot in de roos: alles komt met vallen en opstaan. En het mooie aan bloggen vind ik net dat je kantjes van jezelf leert kennen die je ervoor niet verwachtte - dat kan je niet voorspellen of incalculeren, dat moet je gewoon laten gebeuren.

Het inspirerende boek How Blogs Work van Stéphanie, vol met praktische tips & tricks over bloggen, is o.a. verkrijgbaar via de webshop van Lannoo

Volg jij Stéphanie al?
www.70percentpure.be
Twitter
Instagram
Facebook
Pinterest

DEEL DIT BERICHT

MEER LIFESTYLE + INTERVIEWS