Inspirational woman: Kim van der Wel

Maak kennis met het gezicht achter knitwearmerk Coisa!  


 

Hi Kim, kun je een korte intro geven van jezelf?
Ik ben Kim van der Wel, 34 jaar oud, woonachtig in Rotterdam samen met mijn vriend, zoontje (Sepp van 4) en dochter (Daantje, 2 jaar). In het verleden was ik actief bij diverse reclame en designbureaus als Projectmanager. Ik heb voor verschillende merken (variërend van KMO tot multinationals) gewerkt , waardoor ik veel heb geleerd  op het gebied van communicatie en PR.  Een deeltijdstudie interieurarchitectuur en cursus fotografie heeft mij getriggerd om de focus nog meer te verleggen naar beeld, vorm en concept.

Al van jongs af aan had ik de droom en ambitie om ooit voor mijzelf te beginnen. Mijn ouders zijn ook zelfstandig ondernemer en hebben dit altijd gestimuleerd, 4 jaar geleden heb ik de stoute schoenen aangetrokken en ben ik met Coisa gestart.

Kun je kort iets vertellen over Coisa?
Coisa staat voor hoogwaardige, duurzame basic knits gebaseerd op het slow fashion principe.  De kleuren zijn ingetogen en niet zozeer trendgevoelig. Ik streef ernaar om zoveel items te ontwikkelen waar je jaarrond plezier van hebt.  Dat klinkt tegenstrijdig voor een merk waar de focus ligt op sjaals, maar juist deze items zijn in het voorjaar en de zomer ook heel geschikt (wanneer het kouder wordt op het terras). Coisa maakt zoveel mogelijk gebruik van hoogwaardige Italiaanse garen, zodat we een optimale kwaliteit kunnen garanderen. De stijl is heel clean, puur en tijdloos.

In hoeverre ben je betrokken bij het productieproces van alle Coisa producten?
Ik vind het heel belangrijk om te weten waar en hoe de productie plaatsvindt. Bijna alle producten worden vervaardigd binnen Europa, zodat je zeker bent van goede werkomstandigheden. Met eigen ogen heb ik gezien dat de ateliers waarmee wij werken, dit allemaal hoog in het vaandel hebben.  Daarnaast probeer ik ook steeds vaker te werken met restgaren. Een win-win situatie; ik kan de producten betaalbaar aanbieden richting de consument en we dragen met elkaar ons steentje bij aan een duurzame samenleving. Waarom iets nieuws laten ontwikkelen als je gebruik kunt maken van bestaand garen waar je ook iets moois van kunt maken?

Hoe kom je op inspiratie voor alle Coisa ontwerpen?
Overal. Internet is een enorme inspiratiebron, denk aan Pinterest, Instagram.  Maar ook buiten op straat, in magazines en de natuur. Als je goed kijkt, zie je zoveel moois!

Hoe zie je jezelf en Coisa over 3 jaar?
Ik hoop vooral het merk verder uit te kunnen bouwen. Ik kies er bewust voor om niet de focus te leggen op zoveel mogelijk verkooppunten. Coisa is in een aantal mooie winkels verkrijgbaar, maar we richten ons voornamelijk op online om de schakels te beperken en dus de marge (en verkoopprijs) aantrekkelijk te houden. Mijn doel is om een sterk merk neer te zetten dat ieder jaar een gezonde groei doormaakt, vooral geen trendgevoelige items, maar tijdloze producten. Nu weten klanten uit Duitsland, België en Scandinavië ons al te vinden, het zou heel tof zijn als we dat verder kunnen uitbouwen. Maar alles zeker stapje voor stapje. 

… en privé?
Mijn belangrijkste streven is dat ik kan blijven doen wat ik het liefste doe.  Een eigen bedrijf betekent eigenlijk dat je altijd aan het werk bent, maar wanneer je echt doet wat je leuk vindt, ervaar je dat helemaal niet zo.

Je hebt zelf 2 kindjes, hoe combineer je het moederschap met het runnen van je eigen business?
Sepp gaat naar school en Daantje een aantal dagen per week naar de crèche. Het voordeel van een eigen bedrijf is dat ik mijn eigen tijd kan indelen.  De mogelijkheid om op maandag naar de dierentuin te kunnen gaan met de kinderen voelt als de ultieme vrijheid. Op zulke dagen haal ik mijn uurtjes ‘s avonds wel weer in.

Komt er nog eens een kinderlijn van Coisa?
Toevallig dat je dat vraagt. Ik ben er mee bezig, maar moet eerlijk zeggen dat het heel lastig is om iets te vinden wat volledig naar wens is. Belangrijke voorwaarden zijn ook hier duurzaamheid en draagbaarheid. Daarnaast vind ik het heel belangrijk dat een product voor kinderen ook betaalbaar blijft.  Doel van Coisa is dat een item een paar jaar meegaat, hier hangt vanzelfsprekend ook een prijskaartje aan (kwaliteit, productie). Tot op heden heb ik de perfecte sjaal voor kinderen nog niet gevonden, maar de zoektocht gaat zeker verder.

Hoe zou je je persoonlijke kledingstijl omschrijven?
Ik ben gek op de Scandinavische stijl. Ook hier ga ik voor simpel en ingetogen, bij voorkeur items van mooie materialen en een goede snit. De ene keer gecombineerd met een mooi laarsje, de andere keer met een stoere sneaker.

Waar shop je zelf het liefst?
Filippa K, Mads Norgaard, Second Female, Cos.

Favoriete shopping city?
Misschien een beetje een voor de hand liggend antwoord, maar dat is zeker Rotterdam. Ik vind het heel tof om te zien dat veel startende ondernemers hier de stap zetten om een eigen zaak op te starten. Die kleine boetiekjes hangen vol met mooie labels van (vaak) relatief onbekende ontwerpers. Daarnaast ben ik groot fan van Antwerpen vanwege het aanbod en de mooie winkels.

Welk item moet absoluut ooit nog eens in je kledingkast komen te hangen?
De zijden jumpsuit van Astrid Elisee.

Als je huis in brand zou staan, welke 3 items neem je dan sowieso mee?
Beetje cliché, maar mijn iPhone voor muziek, foto albums en mijn laptop. Zonder laptop ben ik nergens.

Welk social media kanaal zet je het liefst in?
Voorheen lag de focus op Facebook, maar sinds een aantal maanden is Coisa ook actief op Instagram. Zoveel mooie beelden, echt een inspiratiebron. Ik geloof dat dit social media kanaal met name voor fashion/lifestyle heel belangrijk is. De focus ligt echt op sfeer en beleving.

Wat zijn jouw tips voor startende ondernemers?
Blijf altijd vertrouwen op je eigen gevoel. Zolang je doet waar je achter staat, doe je het met de volle overtuiging. Geloofwaardigheid en oprechtheid zijn heel belangrijk.

Wat is je favoriete quote?
“Don’t wait. The time will never be just right.”

Kiezen maar!
Winter of zomer? Zomer.
Col of sjaal? Sjaal.
Haken of breien? Breien!           
Sneakers of heels? Sneakers.
Koffie of thee? Thee.
Op restaurant of sushi at home? Restaurant.
Elle of Vogue? Voque.
Zwart-wit of kleur? Kleur.
 

In de webshop van Coisa staat inmiddels de nieuwe collectie online met prachtige all season knits.
Verzending naar België en Nederland is gratis.

Volg jij Coisa al?
www.coisa.nl
Instagram
Facebook
Pinterest

DEEL DIT BERICHT

MEER LIFESTYLE + INTERVIEWS