Inspirational woman: Dorothee Dubois

Maak kennis met het gezicht achter The Fresh Light.


 

Onlangs interviewden we Dorothee, een gepassioneerd fotografe uit Antwerpen die haar werk, haar reizen en al wat haar inspireert deelt op haar blog The Fresh Light. Wij zijn fan van haar foto’s, haar stijl en haar blog! Een talentvolle madam dus, waar we in de toekomst nog veel van gaan horen, lees (en kijk) maar mee...

Kun je een korte intro geven van jezelf?
Ik ben Dorothee Dubois, 30 jaar en woonachtig in Antwerpen. Het gelukkigst ben ik als ik me creatief kan uitleven. Als kind richtte ik op zolder m’n eigen atelier in, waar ik naar hartenlust kon tekenen. Later besloot ik architectuur te studeren en ben ik gepassioneerd bezig met fotografie.

Kun je iets vertellen over je werk als fotografe en hoe je hieraan begonnen bent?
Sinds ik me begon toe te leggen op fotografie, speelde ik met het idee om een blog op te starten, en vorig jaar werd het een feit: The Fresh Light werd geboren. De blog geeft me een platform om mijn werk, stijl en interesses te delen. Hieruit kwamen verschillende leuke projecten. Zo werkte ik onder andere samen met granolamerk Floom, webshop Joy of Little Things met eigen productlijn Ico Collection, designwinkel Quelcirque uit Brussel, kinderwebshop Petit Hercule, meubelontwerpster Anouk van Myshelf, Bed & Breakfast Leon16, ... Product- en foodfotografie spreken me erg aan. Hierbij besteed ik ook steeds veel aandacht aan de styling van de beelden.

Hoe zou je je eigen stijl van foto’s omschrijven?
Licht en fris, uitgepuurd en met oog voor detail. Als fotograaf maak je beelden met  licht, dit bepaalt de sfeer en de kleuren van je beeld. Daarom verkies ik om steeds met daglicht te werken. In een studio kan je nooit helemaal het effect van natuurlijk licht nabootsten. Je verliest de magie en poëzie waar ik naar op zoek  ben.

Hoe kom je op inspiratie voor je foto’s?
Inspiratie haal ik zowel uit de kleine dagelijkse dingen, als uit voorbeelden uit de kunst- en designwereld. Ik hou ervan om tentoonstellingen te bezoeken, nieuwe plaatsen en culturen te ontdekken, maar kan er ook ontzettend van genieten om tot rust te komen met een goed kopje thee en een inspirerend boek of magazine. Een gezellige babbel met vrienden, of het ontmoeten van nieuwe mensen kan me ook erg inspireren.

Zijn er (bekende) fotografen die qua werk en stijl een voorbeeld voor jou zijn?
De architecturale foto’s van Friederike von Rauch spreken me erg aan. De abstracte en minimale beelden lijken soms wel schilderijen. Rich Stapleton, oprichter van Cereal magazine, weet zijn onderwerp steeds uit te puren tot de essentie, erg inspirerend. De Japanse fotograaf Hamada Hideaki weet me dan weer steeds te charmeren met zijn sfeervolle reportages, en subliem gebruik van licht. Dankzij het internet en via sociale media wordt het erg makkelijk om het werk van minder bekende fotografen te ontdekken. Instagram vormt hierbij ook een grote bron aan inspiratie.

Welk bekend persoon zou jij het liefst eens willen fotograferen?
Dankzij het fotograferen raak je ervan bewust dat schoonheid overal aanwezig is. Je gaat steeds op zoek naar een bijzonder moment, een mooie lach of emotie. Dit maakt elk persoon interessant om in beeld te brengen, of het nu een bekende Hollywoodster is, of een onbekend persoon. Iedereen heeft een verhaal, en de uitdaging is om dat in een beeld om te zetten.

Is het je droom om ooit te exposeren in een museum met jouw foto’s?
Uiteraard zou dit leuk zijn! Maar momenteel droom ik er eerder van om gepubliceerd te worden in magazines, of om mee te werken aan een boek. Dat lijkt me super!

Kun je iets vertellen over jouw eigen blog The Fresh Light, waarom je dit precies bent gestart en wat je doel ervan is?
In eerste instantie richtte ik de blog op als een plek waar ik m’n creatieve energie kwijt kon. Al snel kreeg ik veel leuke reacties, en kwamen er verschillende opdrachten uit voort. Het is enerzijds een portfolio die toont waarmee ik bezig ben, en anderzijds helpt het me ook te groeien, en m’n eigen stijl te vinden.

Waarmee inspireer je ons op The Fresh Light?
Ik zou The Fresh Light omschrijven als een persoonlijke lifestyle blog, met een sterk visuele inslag. Zowel design, eten en reizen komen aan bod, alsook de kleine dingen die je dagelijkse leven opfleuren. Het is een positieve plek, met een vleugje poëzie.

Hoe kom je op de naam ‘The Fresh Light’?
De naam weerspiegelt de sfeer van de blog: licht en fris. Grafisch ontwerpster Kristel Posen ontwierp een prachtig bijhorend logo met de letters ‘tfl’.

Welke bloggers of online platforms inspireren jou?
Ik vind het fantastisch om andere bloggers en online platforms te ontdekken. Dit zijn enkele van mijn favorieten: Sanda Vuckovic, uit Portugal, is de fotografe, styliste en kok achter de prachtige blog www.littleupsidedowncake.com. Haar foto’s van heerlijke etentjes en Portugese landschappen zijn om bij weg te dromen. Het Canadese koppel Daniëlle en Joel inspireert me met hun wondermooie webshop www.murlifestyle.com. Via www.lecollectifworkshops.com kan je leuke workshops bij hen volgen. In Nederland kan ik me dan weer helemaal vinden in de sfeer van www.simplyslow.nl. Het hele team waaronder fotografe Jitske Hagens en styliste Stefanie Maas zijn zeker het volgend waard!

Hoe zou je je persoonlijke kledingstijl omschrijven?
Kwalitatieve basics combineer ik met designerstukken die ik vind op stockverkopen of bij tweedehandswinkels. Rosier41 in Antwerpen is één van m’n favoriete adresjes voor Belgische ontwerpers als Martin Margiela en A.F.Vandevorst. In de FPFW (Five Piece French Wardrobe) trend kan ik me helemaal vinden.

Heb je een favoriete stad om op citytrip te gaan?
Citytrips vind ik steeds geweldig. Ik hou ervan leuke plekjes en winkeltjes te ontdekken in een nieuwe stad. Een absolute favoriet heb ik niet, maar voor een weekendje Parijs kan je me steeds vinden. Onlangs heb ik Marrakech bezocht, en ik ben er helemaal door betoverd. Dichterbij hou ik veel van Brussel.

Wat is je favoriete quote?
Een echte levensspreuk heb ik niet, maar in deze quote kan ik me wel vinden: ‘Fall in love with as many things as possible’. Ik ben ervan overtuigd dat passie en liefde noodzakelijk zijn bij alles wat je doet. Met een brede interesse en open blik raak je al een heel eind op weg.

Als je huis in brand zou staan, welke 3 items neem je dan sowieso mee?
Ik zou proberen mijn meest dierbare herinneringen uit de brand proberen te redden zoals fotoboeken, en mijn computer of harde schijf.

Hoe zie je jezelf over 3 jaar?
Ik hoop dat ik nog aan vele leuke projecten mag meewerken, inspirerende mensen mag ontmoeten, en andere mensen kan inspireren.

Welk social media kanaal zet je het liefst in voor je werk?
Ik ben verzot op Pinterest en Instagram. Pinterest is geweldig om nieuwe dingen te ontdekken. Ook het maken van moodboards voor specifieke projecten is erg handig. Instagram geeft je dan weer de mogelijkheid om met creativelingen van over de hele wereld in contact te komen, erg fijn.

Wat zijn jouw tips voor beginnende fotografen?
Doen! Je leert ontzettend veel door te experimenteren, en het is bovendien erg leuk. Focus je niet enkel op de techniek, maar probeer je eigen blik en beeldtaal te ontwikkelen.
Zoals Magnum fotograaf Elliot Erwitt zei: “Photography is an art of observation. It has little to do with the things you see and everything to do with the way you see them.”

Heb je misschien nog een laatste tip voor mensen die graag foto’s maken voor Instagram of privé?
VSCO is een van mijn favoriete foto apps. Maar verwacht niet dat een app ervoor zorgt dat je goede beelden maakt. Dat moet je nog steeds zelf doen.

Graag kiezen!
Analoog of digitaal? Digitaal, al word ik ook erg aangetrokken door analoge fotografie.
Canon of Nikon? Canon.
Zwart-wit of kleur? Voor kledij verkies ik zwart, interieurs bij voorkeur wit, en fotograferen doe ik liefst in kleur.

Instagram of Pinterest? Ben fan van allebei!
Adobe Photoshop of iPhoto? Adobe Photoshop.
Ochtend of avond? Geef mij maar de ochtend, liefst met een heerlijk ontbijt erbij.
Koffie of thee? Ik ben een echte theedrinker.
Zomer of winter? Absoluut zomer!

Volg jij Dorothee & The Fresh Light al?

www.thefreshlight.com
Instagram
Facebook
Pinterest
Vimeo

 

DEEL DIT BERICHT

MEER LIFESTYLE + INTERVIEWS